Indiferent de domeniul în care funcționăm, mulți dintre noi avem momente în viață în care ne sabotăm prin propriile gânduri și prin rezultatele ce se manifestă din aceste gânduri. Astăzi vreau să împărtășesc cu ține câteva situații în care ne autosabotăm și ce putem face în aceste cazuri.
1. Amânarea – este una dintre cele mai comune metode de sabotare. Fie că e vorba să trimitem acel CV către compania la care visăm să lucrăm, fie că este vorba de documentarea pentru un vis, mobilizarea pentru a pleca în vacanță visurilor, luarea unor decizii radicale, toate amânările au o baza mai profundă. Fie nu considerăm că merităm, considerăm că nu suntem capabili, că nu este timpul potrivit, orice ar fi dacă spunem că ne dorim ceva, dar nu trecem la acțiune, trebuie să ne analizăm să descoperim de ce ne autosabotăm.
2. Căutarea scuzelor – legat de punctul anterior, căutarea scuzelor este încă o atitudine alimentată de frică. Lăsăm frică să caute scuze pentru a nu lua decizii radicale, pentru a nu trece la acțiune, pentru a nu face ceea ce ne dorim cu adevărat, pentru că poate în subconștientul nostru credem că nu suntem suficienți, că nu știm destul, că nu merităm, că nu suntem capabili.
3. Dai vină pe ceilalți. Foarte simplu și la îndemână este și să blamăm exteriorul, vremea, timpurile, condițiile nefavorabile, familia de proveniență pentru tot ceea ce trăim în loc să ne asumăm responsabilitatea vieții și să descoperim că absolut tot depinde de noi. Cei mai mari milionari ai lumii au pornit de la 0, nu au urmat neapărat cele mai bune facultăți, unii dintre ei chiar au și părăsit școală începând muncă de mici. Dacă vrei real să descoperi, o să vezi că există foarte mulți oameni care au reușit multe lucruri pornind de la baze nefavorabile. Așadar, dacă nu te bucură ceea ce trăiești acum, singurul responsabil de acest lucru ești tu și singurul care poate decide diferit ești tot tu.
4. Te bazezi pe validare externă / contează ce cred ceilalți – această atitudine vine din neîncredere în propria persoană și în necunoașterea valorilor proprii. Indiferent de ce vei face, nu o să poți să mulțumești pe toată lumea și în plus toți cei care au opinii despre ține se bazează pe propriile valori și viziuni despre viață, elemente ce nu au legătură cu ține și cu experiență ta de viață.
5. Nu ai o viziune despre viitor – există o confunzie când vine vorba de vision board, intenții și viziuni. Mulți evita să le facă pentru că ori nu știu ce vor, ori cred că se limitează la o lista și nu vor obține decât ce e pe lista. Organizarea este bună pentru a cunoaște unde să depui energie și pe ce anume să te concentrezi, unde să investești, dar cu permisiunea să primești și mai mult, să fii receptiv să primești mai mult. E nevoie de organizare pentru a te poziționa în energia potrivită de a primi, dar în același timp trebuie să te menții detașat de rezultat pentru a manifestă chiar mai mult.